domingo, 23 de octubre de 2011

TEMA 3 ELS ÉSSERS VIUS


                    La composició química dels éssers vius


  • Tots els éssers vius estan formats per les mateixes substàncies químiques, però les proporcions d'aquestes substàncies varien en cada organisme.
    En la constitució d'aquestes substàncies intervenen, majoritàriament, els elements següents: el carboni (C), l'hidrogen (H), l'oxigen (O) i el nitrogen (N).
    Les substàncies que formen els éssers vius poden ser inorgàniques i orgàniques.
     
    Ampliar
    Composició química de plantes i animals
     
  • Les substàncies inorgàniques

    Formen part tant dels éssers vius com de la matèria inerta. Generalment no tenen carboni en la composició. Les principals substàncies inorgàniques són les següents:
    • L'aigua. És la substància més abundant en tots els organismes. Per exemple, en les persones joves l'aigua representa el 65 % del seu pes. Els organismes obtenen l'aigua directament de l'exterior o a partir d'altres substàncies que la contenen en la seva composició. A l'aigua es duen a terme les reaccions químiques i és el mitjà de transport de les altres substàncies.
    • Les sals minerals. Tenen un gran nombre de funcions; per exemple, formen part de diferents estructures, com ara de les conquilles, els ossos i les dents; regulen moltes funcions de l'organisme, etc.
  • Les substàncies orgàniques

    Són exclusives dels éssers vius. Contenen carboni com a component majoritari. Les substàncies orgàniques que formen part dels éssers vius són les següents:
    • Els glúcids, com la glucosa o la cel·lulosa. Els éssers vius les utilitzen per obtenir energia i formar estructures.
    • Els lípids, com els àcids grassos o el colesterol. S'emmagatzemen com a substàncies de reserva energètica, formen estructures, etc.
    • Les proteïnes, com l'hemoglobina. Regulen funcions vitals, transporten substàncies, defensen el cos contra les infeccions, formen estructures, etc.
    • Els àcids nucleics, com l'ADN. Contenen la informació hereditària que es transmet d'una generació a la següent, i intervenen en l'elaboració de proteïnes.
    Les vitamines són substàncies molt variades; n'hi ha que són lípids i d'altres que són proteïnes. Es caracteritzen perquè no poden ser sintetitzades per l'organisme, i per això s'han d'ingerir en la dieta.
    La manca parcial d'alguna vitamina origina malalties diverses, i la manca total fins i tot pot provocar la mort de l'ésser viu.
     
    Ampliar

No hay comentarios:

Publicar un comentario